FAQ

Hur mycket låter en cykeltrainer med tanke på grannarna?

hur-mycket-later-en-cykeltrainerFör de som bor i lägenhet känner igen problemet med ljud som snabbt fortplantar sig i huset och vill man inte störa sina grannar så finns det hjälpmedel.

Frågan är då om cykeltrainers låter mycket och svaret är kanske för det beror mycket på vilket modell det är samt vilket underlag man har valt att ha under cykeltrainern. Ett underlag i form av en matta är i alla fall ett måste för att undvika ljud som fortplantar sig nedåt och det bästa underlaget att ha under cykeltrainerna är en ordentlig gummimatta i bra tjocklek.

Billigare modeller låter oftast mest och det är inte alltid ljudet till grannarna som är det största problemet utan det kanske är så att du vill träna efter att barnen har lagt sig och då bör man nog köpa lite tystare trainers som t.ex. Tacx Vortex Smart Trainer eller Elite Crono Fluid ElastoGel Trainer som är två väldigt tyst cykeltrainers.

cykeltrainer-virtual-realityGår det att koppla cykeltrainern till TV eller datorn?

Många modeller erbjuder denna möjlighet även om det oftast är tillval till de flesta cykeltrainers så har flera modeller stöd för så kallad Virtual Reality cykling men då krävs det oftast en PC/Mac eller surfplatta för att kunna installera mjukvaran.

Märken som Tacx säljer en speciell bluetooth-dongle som pratar mellan cykeltrainers och mjukvaran dock så är detta extra tillval som måste köpas separat men många gånger är detta ett väldigt bra sätt för att motivera träningen ännu mer.

Har men möjlighet till att köra cykeltrainern med virtuell bild så är det helt klart något vi rekommenderar. Det både motiverar och cyklingen blir mycket roligare i det långa loppet med lite variation på banorna.

Behöver man verkligen använda ett specialhjul bak på cykeln?

trainerdackVår rekommendation är att du köper ett riktigt trainerdäck från samma tillverkare som har tillverkat cykeltrainern. Använder du vanliga däck till dessa trainers så finns risk för överhettning samt att det oftast låter mycket mindre med ett trainerdäck.

Trainerdäck håller också mycket längre och har bättre grepp än vanliga däck så i längden tjänar du på att inte använda vanliga däck till detta ändamål.

Dessa trainerdäck ska ej användas utomhus då gummiuppsättningen inte är gjord för utomhusbruk.

Trainerdäcken kostar inte speciellt mycket så det är helt klart värt pengarna, där finns flera som kostar mellan 200-300 kronor styck.

Kommentarer inaktiverade.